Alumnes: Elisa Alcaide, Carme Alcoverro, Elvira Bullich, Maria Cejudo, Javi Fernandez, Ferran Gesa, Oriol Martinez, Joan Mateu, Cristina Morales, Txell Palau, Marina Piqué, Clara Ripollès, Mariona Rius, Gerard Sierra, Maria Tagle i Paula Velasco.
Professor/s: Vivian Fernández, Anna Majó i Octavi Rofes.
Agents:
Siegried Ceballos
Escola: EINA, Centre Universitari de Disseny i Art
Estudis: Grau en Disseny
Curs: 4t
Any: 2018
Taller immersiu centrat en el concepte de refugiat que genera un espai singular per a l’experimentació de la pràctica projectual en disseny a través d’un escenari de ficció.
Taller realitzat en el context de la 3a edició de les Jornades d’Intensificació d’EINA. Aquestes jornades generen un espai singular per a l’experimentació al voltant de la interacció entre els estudiants i el Centre, donat que suposen una interrupció excepcional de les rutines de funcionament que permet posar a prova noves pràctiques i dinàmiques no compatibles amb les estructures educatives tradicionals.
L’experiencia ha estat concebuda i posada en pràctica, per un equip docent, amb el doble objectiu d’introduir els alumnes de primer curs en la pràctica projectual en disseny i els estudiants de quart en la pràctica docent.
Es parteix de la idea de projecte en tan que agent que comença a existir des del seu primer plantejament i que, com a entitat existent i forma d’organització predominat, té la capacitat d’incidir en la pròpia vida i modificar-la (Boltanski i Chiapello). Per tant, s’enten el projecte no només com allò que s’emprèn, sinó també la manera en què aquest incorre en nosaltres, dissenyadors, en tant que objecte transformatiu.
El plantejament de l’experiència es fa des d’un relat ficcionat: EINA convertida en un camp de refugiats a causa d’una catàstrofe nuclear que ha produït el tancament de les fronteres de Barcelona. Els membres d’EINA residents fora de la ciutat seran refugiats dins les instal·lacions del centre. Els residents a Barcelona, seran voluntaris del refugi. El repte: dissenyar espais, situacions, metodologies o processos per tal de satisfer durant l’estada (mínim 18 mesos) les necessitats d’auto-realització, afiliació i reconeixement.
Per ajudar a l’escenificació, es va comptar amb la col·laboració de Siegfried Ceballos, artista i antic director d’un camp de sol·licitants d’asil a Suïssa. La seva actuació va permetre oferir als estudiants no només la seva experiència professional, sinó també eines per entendre la cosmogonia de la situació.