Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

Aigua – Barcelona Design Week 2023

Amb motiu de la Barcelona Design Week 2023, la xarxa EDIVI organitza el 24 d’octubre una trobada al Museu del Disseny entre alumnat de les escoles participants per desenvolupar de forma conjunta un brainstorming al voltant de l’aigua on participen al volant de 40 persones procedents de 7 centres formatius diferents (BAU, EINA, ELISAVA, ESDAPC, IED, LCI, UOC).

EDIVI BDW 2023

La sessió s’inicia amb una conferència a càrrec de Jose Luis de Vicente, director del Museu del Disseny, qui exposa la vinculació de la temàtica de l’aigua amb una exposició que tindrà lloc al Museu el 2024. José Luis de Vicente parla sobre la importància de l’aigua i la seva relació amb les ciutats costaneres com Barcelona, en un moment en què el creixement del nivell del mar és evident i que, per tant, és necessari repensar la relació entre les zones terrestres i marítimes.

Tot i la poca informació que tenim sobre els Oceans, de Vicente senyala que s’està reduint aquest desconeixement i subratlla la necessitat d’acabar amb la lògica extractivista, ja que la vida al planeta és un sistema tancat i tot el que llençem al mar entra al nostre cicle alimentari. També parla de la contaminació acústica dels oceans causada per l’activitat humana que altera la comunicació dels animals marins.

EDIVI BDW 2023

De Vicente conclou la primera part de la sessió instant a repensar la nostra relació amb la mar, allunyant-nos de la visió turística i lúdica, i advocant per la recerca i comprensió més profunda de l’entorn marí. Proposa la idea d’un projecte de recerca cultural en el qual els participants siguin «exploradors» del món submarí.

La segona part de la sessió consisteix en un workshop col·laboratiu moderat per Gaston Lisak, que inicia amb dinàmiques per trencar el gel entre els participants i continua amb la formació de grups de treball per recopilar projectes i notícies sobre la temàtica tractada. Per fomentar l’intercanvi de preguntes, es disposa una taula llarga on tots els participants escriuen preguntes que tenen sobre l’aigua de forma col·laborativa sobre els comentaris i dibuixos dels companys. Finalment, la sessió acaba amb la redacció de possibles briefs que les escoles poden tractar en relació amb l’aigua.

EDIVI BDW 2023

Durant els següents mesos, l’alumnat de les 7 escoles participants desenvoluparà els seus projectes i es tornarà a trobar el 29 de febrer per compartir els projectes desenvolupats i poder reflexionar sobre com s’han posicionat sobre les qüestions plantejades a partir de les seves propostes de disseny.

EDIVI BDW 2023

 

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat