En el marc d’Expanding the margins, congrés internacional de recerca en disseny organitzat des de la UOC, el 5 de desembre de 2024 es va celebrar, a Barcelona, la taula rodona «Innovació col·laborativa en l’ensenyament-aprenentatge en disseny». Hi van participar els membres d’EDIVI Raffaella Perrone (IED), Pierino Dal Pozzo (BAU), Sheila González-Mardones (UB), Roger Siñol (ESDAPC) i Raquel Pelta (UB).
Es van posar sobre la taula diverses qüestions relacionades amb el disseny social, el codisseny i els processos col·laboratius. Va ser un espai on debatre, qüestionar, posar en dubte i reflexionar sobre com dissenyem, com formem i aprenem en disseny.
Etiquetes del disseny. Sovint el disseny va acompanyat d’etiquetes: «disseny per la innovació», «disseny social», «disseny ecològic»,…. Però, què entenem per innovació? I per disseny social? No hauria de ser social tot el disseny? El mateix passa amb l’ecodisseny. Existeix un disseny ecològic i un disseny no ecològic? Podem admetre un disseny que no sigui ecològic?
En definitiva, quina funció tenen aquestes etiquetes i com condicionen les metodologies de disseny i d’ensenyament i aprenentatge?
Processos col·laboratius. El disseny social ha de ser participatiu? Tot el disseny ha de ser participatiu?
Edivi es planteja compartir espais, experiències i inputs en aquest espai, on el disseny social i participatiu té un paper rellevant. Quins processos i metodologies ens han portat a fer coses d’aquesta mena? I, segons la nostra experiència (des de 2017), quins processos funcionen millor?
Irrupció de la intel·ligència artificial. És la IA un element de participació col·laborativa? Quina funció pot assumir i quina hauria de prendre la IA en els processos participatius? Pot substituir la IA els processos participatius?
El debat no pretenia respondre totes aquestes qüestions però sí posar-les en valor i iniciar una reflexió profunda sobre com dissenyem en un context social, partiicpatiu i d’innovació que, en definitiva, és el context del disseny.