Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

Al Marge: Publicant des de la perifèria

Alumnes: Alba Domingo Basora

Professor/s: Tutor: Toni Buenadicha; Professor coordinador: Efrain Foglia

Escola: UOC, Universitat Oberta de Catalunya

Estudis: Grau en Disseny i Creació Digitals

Assignatura: Treball Final de Grau

Curs: 2019-2020

Any: 2020

Crear una editorial de micro-edició gràfica aplicant metodologies de disseny sostenible en tot el procés de creació de les seves aplicacions i en la creació dels seus primers tres títols.

“Al Marge: publicant des de la perifèria” té l’objectiu de crear una editorial de micro-edició gràfica que proposi una alternativa al context del mercat editorial català. La seva proposta es centra en apostar per mètodes de producció més sostenibles social i mediambientalment, fomentar la cultura do it yourself i promoure la bibliodiversitat dins de l’àmbit editorial català.

La metodologia emprada per crear aquest projecte editorial es basa en el mètode cradle to cradle de disseny sostenible, i també adopta metodologies pròpies del codisseny per portar la publicació de contingut a persones que normalment no hi tenen accés. El resultat és un projecte editorial que incorpora aquestes metodologies a la seva filosofia de treball i en totes les seves aplicacions.

La filosofia de l’editorial, es defineix en tres pilars bàsics:

 

  1. Compromís social i mediambiental:

En contraposició amb el model de producció editorial actual, des d’Al Marge s’aposta per un model de producció sota demanda.

Actualment aquest model funciona correctament en altres indústries com la de la moda. Aquestes empreses produeixen únicament els articles que s’han comprat prèviament, evitant l’emmagatzematge d’estoc que no se sap si després tindrà sortida. En aquest sentit, Edicions Al Marge aplicarà el model a la producció editorial i només es produirà estoc per esdeveniments puntuals com l’assistència a fires i la presentació de llibres. La resta d’impressions es faran sota demanda, després que l’usuari n’hagi sol·licitat un exemplar.

A l’hora de produir els llibres, s’evitarà l’ús de materials no reciclables. No es cuidarà només que el naixement de cada llibre sigui el més sostenible possible, sinó que també ho sigui quan deixi de fer-se’n ús. Aquesta filosofia s’aplicarà no només en la producció del llibre sinó també en el seu enviament, evitant l’embalatge de materials no reciclables. A més a més, anualment es farà un càlcul de la petjada de carboni que suposa la producció i enviament dels llibres. 

El compromís, però, no serà només a l’àmbit mediambiental sinó també social. La impressió i enquadernació dels llibres es farà mitjançant proveïdors de proximitat. En aquest sentit, una de les línies de treball de l’editorial estarà destinada a donar veu a qui no té accés a la publicació de continguts dins del mercat editorial. Es buscarà treballar amb ajuntaments, fundacions, centres cívics, biblioteques…per tal d’oferir un altaveu a col·lectius marginalitzats.

Tot i que la línia d’actuació de l’editorial és en l’àmbit català, no es vol donar l’esquena a les problemàtiques específiques del context en què neix l’editorial: el Camp de Tarragona. La industrialització ha convertit aquest territori, tradicionalment agrícola, en el complex químic més gran del Sud d’Europa. Això ha comportat nombrosos beneficis econòmics pel territori, però també ha suposat una dependència econòmica cap a la indústria química i l’abandonament dels camps. Edicions Al Marge es fomentaran els projectes relacionats amb aquest territori i s’oferirà un espai per expressar-les.

 

  1. Suport a les arts visuals:

En el sector editorial, la producció de llibres amb contingut gràfic majoritàriament pren forma de tres maneres diferents: el còmic, l’àlbum il·lustrat i els llibres il·lustrats. Tots aquests gèneres es poden trobar tan amb contingut de no ficció com amb ficció i per públic infantil o adult. Les propostes que no formen part d’aquests formats, però, queden sovint fora del mercat editorial. Des d’Edicions Al Marge considerem que les possibilitats gràfiques del llibre són molt més àmplies i poden anar molt més enllà del que s’ofereix actualment, i es vol obrir la porta a altres formats. En aquest sentit, es treballarà amb artistes visuals per crear llibres d’autoria individual o d’autoria col·lectiva. Es publicarà obra tant de ficció com de no ficció, però sempre amb contingut gràfic.

Al mateix temps, es buscarà recuperar formats de la literatura de cordill de tradició catalana, com és el cas de l’auca, els fàstics o els romanços de cec. Des d’Al Marge es treballarà a partir de la base formal de les seves representacions més típiques, per reinventar-la i donar-li vigència en l’actualitat. 

 

  1. Foment de la cultura do it yourself:

El circuit de l’edició independent és un bon exemple de cultura do it yourself. El fanzine és un suport àmpliament utilitzat per l’autoedició, i des d’Edicions Al Marge es buscarà fomentar la seva utilització mitjançant tallers per donar-lo a conèixer. En aquests tallers s’impulsarà la creació de llibres i de fanzines utilitzant materials que es puguin trobar fàcilment i que per tant siguin accessibles a tot tipus de persones, així com la mateixa fabricació dels elements necessaris per poder publicar. Des d’Edicions Al Marge es té la voluntat de que tothom qui ho necessiti trobi en l’autoedició un mitjà per expressar-se i es vol encomanar la passió pel llibre i l’edició.

 

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat