Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

EL FUTUR DEL CINEMA. Disseny d’una experiencia transmèdia pel Museo del Cinema de Girona.

Alumnes: Laura Trilla

Professor/s: Laura Ginés Bataller

Escola: UOC, Universitat Oberta de Catalunya

Estudis: Grau de Disseny i Creació Digitals

Assignatura: TFG - Interacció

Curs:

Any: 2021

El museu no és només el fitxer del passat, sinó un lloc per discutir el paper de les pràctiques culturals en el nostre futur. En aquest sentit, aquest projecte dissenya una exposició transmèdia per al Museu del Cinema de Girona, titulada El futur del cinema, per obrir un debat sobre la indústria cinematogràfica, la societat i les noves tecnologies del segle XXI. L’exposició parteix de la història del cinema i analitza els últims avenços tècnics, com les pel·lícules interactives, la realitat augmentada i l’impacte de les plataformes en streaming.

L’exposició es presenta com un documental transmèdia que, en paraules de Carlos A. Scolari, “busca integrar dins un contenidor audiovisual l’interès social amb la participació ciutadana” (Narrativas transmedia: cuando todos los medios cuentan, 2013). Els documentals transmèdia presenten el contingut en diferents plataformes de manera simultània. El seu contingut s’amplia, complementa i difon per mitjà de la web, les xarxes socials, la televisió oberta, el museu, les revistes, les aplicacions i els jocs. D’aquesta manera, es garanteix la immersió de l’usuari en els seus continguts, i se’n fomenta la participació.

El futur del cinema es presenta a una de les sales del Museu del Cinema de Girona, a la seva web, i a les xarxes socials, enllaçant espais físics i digitals. En aquesta exposició interactiva, immersiva i inclusiva, l’usuari s’informa, participa i comparteix, i es poden afegir continguts, tant sobre la seva experiència com ampliant la informació. El seu format no lineal permet a l’usuari explorar aquest contingut amb voluntat, en una varietat de formats: textos, fotos, vídeos, jocs o àudios. Amb idea de reforçar la seva proposta de futur, aquesta exposició conté com una llavor una altra exposició posterior, programada per presentar-se d’aquí a cinc o deu anys, on s’analitzaran totes les conclusions.

L’objectiu d’aquest projecte és generar un model expositiu que fomenta la participació i la construcció social, integrant la ciutadania amb el seu entorn. Es pretén incentivar la creativitat, fomentar el debat i la participació en la creació de continguts, així com conservar i explorar, compartir i difondre el nostre llegat cinematogràfic.

 

 

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat