Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

#caféyderechos

Alumnes: Laura Balet, Gaia Vergari, Marta Jou, Núria Borràs, Ferran Da Silva, Joina Trobalón

Professor/s: Coral Martínez

Escola: ESDi, Escola Superior de Disseny

Estudis: Grau en Disseny

Assignatura: Projectes Integrals I

Curs: 2n

Any: 2019

L’objectiu d’aquest projecte és realitzar algun producte, sistema, servei, campanya de comunicació o acció performàtica amb els drets humans com a punt de partença. Es tracta de visibilitzar i conscienciar a la ciutadania de la importància dels drets humans i dels diferents graus d’implantació que tenen dins les nostres vides.

El nostre treball neix de la intenció de fer conscient a la ciutadania la importància dels drets fonamentals, de les persones, descrits a la Declaració dels Drets Humans (1948). L’objectiu és que les persones siguin conscients que els drets humans no es respecten durant el dia a dia i d’aquesta manera poder manifestar-se per reclamar el seu compliment.

Els àmbits d’actuació són dos:

Per un costat hem creat una pàgina d’Instagram: @cafeyderechos. Aquesta xarxa social ens permet difondre la campanya a un gran nombre de persones de forma més atractiva, en un nombre il·limitat i sense fronteres físiques.

Per altre banda hem imprès adhesius de dos tipus: els que contenen un #hashtag amb el nom de la nostra pàgina #cafeyderechos i els que contenen els articles de la Declaració Universal dels Drets Humans, de manera abreviada. Tots els adhesius estan vinculats a la pàgina d’Instagram. L’objectiu dels adhesius és cridar l’atenció a la gent, despertar la seva curiositat, que entrin a la nostra pàgina i a través d’ella coneguin els seus drets, ja que dins de la plataforma podran veure la imatge de cada adhesiu amb el número d’article i el dret descrit de la mateixa manera que ho fa la declaració oficial.

El hashtag #cafeyderechos és una eina de doble fil. No només ens permet promocionar la nostra pàgina a través de les publicacions, siguin nostres o de tercers, si no que és l’element que donem als/les usuaris/as per que el facin servir com a punt de trobada per a la reivindicació, o coordinació, de possibles accions. És l’element que crea comunitat o sentiment de pertànyer al grup. És el punt de trobada que uneix a un grup de persones que decideix pronunciar-se davant una injustícia.

@Instagram, adhesius i #hashtag són els tres elements principals que formen el cós gràfic del nostre projecte. De totes formes, volem aconseguir que les persones participin, parlin, reivindiquin i aportin solucions als fets injustos que es produeixen dins la nostra societat. Volem incentivar la proximitat, calidesa i les relacions humanes, i per aquesta raó crearem esdeveniments i «xerrades de cafè» amb persones de diferents edats i sexes.

El primer esdeveniment es va dur a terme, un dijous, a sis bars i cafeteries de Sabadell, simultàniament. En tres zones diferents: a la zona de l’Estació de Ferrocarrils Catalans, a la zona de l’Estació d’autobusos i l’Estació de Trens Renfe i a la zona del Mercat Central.

Per dur a terme aquesta acció, vàrem contactar amb els responsables de les cafeteries i bars per demanar la seva participació en l’acció. Vàrem enganxar els adhesius, als vasos de cafè per emportar, perquè tota persona que demanés un cafè rebés un missatge sobre Drets Humans. Vàrem complementar l’acció enganxant adhesius, la nit anterior, en diferents llocs de l’espai públic, de les tres zones triades.

Preteníem crear un ambient de sorpresa, un impacte visual, al matí següent quan la gent sortís de casa per anar a treballar. Els adhesius, en forma de punts de color, havien de cridar l’atenció pel carrer i, aquells que prenen cafè al bar, poguessin emportar-se un petit regal que despertés la seva curiositat.

A les «xerrades de cafè», l’objectiu era promoure el debat entre diferents persones per reflexionar sobre els Drets Humans obrint converses a partir de les frases dels adhesius. Aquestes persones són lliures de comentar els articles, de la Declaració Universal, que vulguin. Vàrem parlar sobre els drets que s’han vulnerat, como els afecta o quin impacte creuen que tenen en la societat. Aquestes xerrades són gravades i editades perquè durin un minut. Posteriorment són penjades a Instagram perquè tot el món les pugui veure i les persones puguin formular-se les seves pròpies preguntes sobre temes relacionats amb els Drets Humans. Volem mostrar a la gent que el silenci no genera moviments. Parlar ens porta a reflexionar sobre allò dit. Reflexionar ens obliga a posicionar-nos, a comprendre allò que volem i allò que està passant. I ser conscients del món que ens rodeja. Reflexionar, comprendre, ser conscients d’allò que ens rodeja és el primer pas per al canvi.

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat