Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

PCU

Alumnes: Irina Duh, Anna Grau, Maria Ordax, Berta Piera

Professor/s: Toni Llàcer i Danae Esparza

Agents:

Ciutat Nova, Barcelona Activa Ciutat Vella, artesans del districte (entre ells Estudi Studi)

Escola: ELISAVA, Escola Universitaria de Disseny i Enginyeria de Barcelona

Estudis: Grau en Disseny

Assignatura: Producte, Context i Usuari

Curs: 3r

Any: 2019

La pressió turística que viu Ciutat Vella i el conseqüent procés de “gentrificació” tenen un efecte directe sobre la morfologia comercial del districte, amb una progressiva desaparició del comerç de proximitat que es veu substituït per activitats d’oci i restauració dirigides al turisme.
No obstant això, el nomenclàtor dels seus carrers encara ens recorda el passat gremial del barri, tal com el carrer dels sombrerers, ollers, dagueria o llibreteria.

Des de l’assignatura de Producte, Context i Usuari (PCU) ens plantegem les següents preguntes: Existeixen encara activitats productives a Ciutat Vella? Podem identificar, localitzar i visibilitzar aquestes activitats? Com podem contribuir a la seva permanència en el districte?
Aquest treball es realitza amb l’objectiu de generar una recerca que pugui tenir continuïtat en següents fases, dins del marc dels projectes del DesisLab ELISAVA, on proposar estratègies de visibilització de la producció de qualitat i al mateix temps de creació d’oportunitats d’interacció i/o col·laboració entre locals, turistes, migrants i estudiants.

Totes les estudiants de l’assignatura construeixen un mapa digital de forma col·laborativa on es localitzen les diferents activitats productives identificades a Ciutat Vella, categoritzades pel material principal utilitzat per l’artesà.

A més a més, cada grup de treball realitza una investigació en profunditat d’una de les activitats productives del barri, fent ús de diversos mètodes de recerca tals com: la consulta de bases de dades, l’observació, les entrevistes qualitatives o les enquestes.
De forma complementària a aquests mètodes propis de les Ciències Socials, els estudiants elaboren i utilitzen les seves competències en disseny per a l’elaboració de tècniques i recursos de recerca propis.

Una de les activitats productives analitzades en aquesta edició de l’assignatura ha sigut Esudi Studi, un projecte personal del dissenyador de moda Francesc Grau al costat de dues dissenyadores més: Gloria Leiva i Monica Llorente. En quedar lliure un local del carrer de Elisabets, en Francesc va tenir clar que havia de ser el seu estudi i també botiga, situada al bari del Raval, al costat del Macba.

https://elisava.performativemapping.net/uploads

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat