Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

Sunya!

Alumnes: Laura Llerda Sala

Professor/s: Sonia Rodríguez Morell

Escola: UOC, Universitat Oberta de Catalunya

Estudis: Grau de Disseny i Creació Digitals

Assignatura: TFG - Imatge corporativa

Curs:

Any: 2021

Sunya! presenta el re-disseny i la re-concepció d’un antic joc de cartes que va ser transmès oralment al llarg de diverses generacions, i diverses cultures, recordant-nos els valors socials i comunitaris del temps passat al voltant d’un joc de taula. Aquest projecte treballa en la humanització de les noves tecnologies i presenta una alternativa a la despersonalització i l’aïllament associats als jocs digitals. La tecnologia és vista, no com una fi, sinó com un mitjà que ens permet repensar les tradicions.

Diverses teories psicològiques estableixen una important relació entre el joc i el procés de construcció de la intel·ligència. Jugar forma part de la nostra naturalesa i és un component clau per al nostre desenvolupament i valors socials. De fet, els jocs cada vegada són més presents en la nostra vida quotidiana gràcies a la gamificació i l’increment de les plataformes de joc sorgides del desenvolupament tecnològic i l’ús d’internet.

Els jocs de taula segueixen sent un dels entreteniments més populars a la vida adulta, ja que tenen un fort component socialitzador i afectiu que no pot reemplaçar cap plataforma digital, donat que aquests afavoreixen la creació de vincles entre persones. Per tant, la motivació d’aquest projecte sorgeix de la necessitat de deixar de banda els dispositius i tornar a connectar amb les persones, especialment després d’un context de pandèmia, en el qual ens vam veure forçats a relacionar-nos mitjançant dispositius digitals. Ja que, com deia David Sax en el seu llibre La venganza de lo analógico: «Les experiències analògiques poden proporcionar-nos el tipus de plaers i recompenses associades al món real que les experiències digitals no estan en posició de procurar-nos».

Per tant, l’objectiu d’aquest projecte és reprendre els valors dels jocs de taula tradicionals i actualitzar-ne el disseny sota una estètica més senzilla i accessible, atractiva per a una nova generació de jugadors.

Sunya! pensa en el futur del digital dissenyant jocs que integren els valors del temps compartit i la conversa.

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat