Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

Zero 00:00

Alumnes: Queralt Orriols - @lequeralt

Professor/s: Director de Projectes: Gabriel Torres; Tutor de Disseny: Manuel Bolaño; Tutor de Patronatge: María Costa

Escola: LCI Barcelona

Estudis: Títol Superior de Disseny

Assignatura: Projectes: Presentació i difusió pública

Curs: Quart curs

Any: 2020

Realització Col.lecció Final d’Estudis: 8 looks complerts confeccionats.

“Sempre m’he preguntat si podria parar el temps, si podria guardar un trosset de temps per mi i fer-me’l encara més meu”


La meva col·lecció de TFE, Zero 00:00, és una crítica al consumisme imposat per la moda actual, les seves tendències efímeres i l’explotació del ‘prêt-à-porter’. Per fer-ho em baso en una reflexió més àmplia sobre què és el temps, quines són les seves característiques i quin valor li donem.

El temps és una dimensió intangible que no podem retenir ni veure, però sí que el podem sentir. És molt valuós i cadascú té el seu. És un tema que personalment m’inquieta molt. És curiós el fet de pensar que «tenim temps» i no haver-lo vist ni tocat mai, però sentim una estima especial cap a ell.

La societat actual no esgota el temps real de durabilitat d’un producte, d’una peça de roba. Tot això converteix la moda en un concepte líquid. Actualment les tendències se substitueixen les unes a les altres a gran velocitat i la societat no disposa del temps material necessari per fer-se- les seves, esgotar-les. Quan un grup social s’acostuma a una tendència en concret, immediatament aquesta és substituïda per la següent. 

Tot això es tradueix en els materials que utilitzo, les formes i els volums del disseny, les tècniques de costura i la simbologia dels elements que introdueixo més enllà dels teixits. A més a més, en cadascuna de les peces hi incorporo una etiqueta de seda amb un valor numèric que indica la data, l’hora i el lloc de creació, així com el temps real de producció. D’aquesta manera vull transmetre al consumidor la inversió de temps que ha requerit l’elaboració d’una peça, i així conscienciar-lo que tot té un valor temporal molt valuós. Per tal d’ironitzar i criticar el sistema de moda actual notificarà també, una data de caducitat fictícia. La intenció és fer reflexionar al client sobre la seva actitud materialista. 

Aquests teixits, bona part d’ells translúcids, creen un joc visual d’opacitats i un efecte visual molt avantguardista, ja que molts dissenys no són propis de ser produïts en tul, com per exemple les peces exteriors. Les sobreposicions de diferents materials representen el seguit de successions de fets que componen el concepte temps i els diferents grups en els quals s’agrupen per calcular-los: segons, minuts, hores, dies, setmanes… per acostar-me a la infinitat del temps. Vull transmetre el fet que un grup està dins l’altre i un existeix gràcies a l’altre.

 

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat