Alumnes: 70 alumnes de tercer curs de totes les especialitats (gràfic, interiors, moda i producte)
Professor/s: Francesc Aguilar, Laura Aragón, Laura Bellver, Noemí Clavería, Natalia Martínez, Miquel Martínez, Esther Navalón, Rafel Oliva i Andrés Salguero.
Agents:
Centre D’estudis Avançats De Blanes, Horts De La Font De La Guatlla, Sostre Civic, Unió De Joves Extutelats, Casal Gent Gran Sant Ildefons, Pares I Mares Amb Fills Lgtbi+, Sida Studi, Menors Estrangers No Acompanyats, Casal Popular 3 Lliris. Young It Girl, Cipo Sabadell
Campus: Llotja
Escola: ESDAP Catalunya, Escola Superior de Disseny i Art Plàstiques de Catalunya
Assignatura: Projectes Interdisciplinaris
Curs: 3r
Any: 2019
La reflexió sobre quin ha de ser el rol del disseny i el dissenyador actuals per ser veritablement útils a la societat és un tema que en les darreres dècades és present arreu. Tanmateix, hi ha algunes figures capdavanteres i precursores, i probablement una de les més destacades és Victor Papanek, autor del llibre de referència, Design for the Real World. Human Ecology and Social Change (1971).
L’objectiu d’aquest curs és recollir el testimoni de Papanek i actualitzar-lo per fer-nos preguntes com: Què és el “món real” avui dia? Què i qui centraria l’atenció de Papanek si fos viu? Com seria el concepte de “món real” aplicat al territori, a l’entorn de l’escola? Quina relació s’estableix entre el món actual i la innovació social?
Amb aquesta visió intentem respondre la pregunta següent: Com des del disseny podem donar suport a comunitats o col·lectius que presentin innovació social en les seves arrels?
El projecte ha comptat amb la col·laboració de quatre experts: la Raquel Pelta va exposar les bases teòriques del Victor Papanek; l’Óscar Guayabero va aportar la seva experiència sobre disseny social, donant feedback als nostres estudiants; la Marta López, especialista en treball en equip, va donar pautes sobre dinàmiques de grup i el Rafael de los Arcos, realitzador audiovisual, va assessorar sobre la planificació i creació d’un video documental sobre el projecte.
A partir de les pautes del briefing, els alumnes van crear grups interdisciplinaris i van escollir un col·lectiu pròxim a ells amb unes necessitats concretes amb les quals treballar. L’objectiu és dissenyar una experiència i dur-la a terme, documentant-la en un vídeo final.
S’han treballat amb col·lectius de diferents àmbits com ara el medi ambiental, persones amb risc d’exclusió social, activisme, etc.
CEAB. Centre d’Estudis Avançats de Blanes
Horts de la Font de Guatlla
Ho compartiries? Habitatge Col·laboratiu. Sostre Cívic
Extutelats. UJEC Joves Extutelats de Cataluny.
Crea tu propia aventura. Casal de la gent gran de Sant Ildefons
QueezOut. AMPGIL Associació de Pares i Mares amb Fills LGTBI.
Clase d’educació sexual. Sida Estudi
Menas. Menors extrangers no acompanyats. Gedi. Cooperativa social. Suara. Cooperativa. Caritas Diocesana de Barcelona
Assegurem la continuïtat del Casal Popular Tres Lliris. Casal Popular tres lliris. Gràcia.
Young It Girl.
Sinergia. CIPO. Cooperativa Integració social i laboral dels discapacitats intel·lectuals.