Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

MySafeBlue. Una app per integrar a la comunitat amb diversitat funcional

Alumnes: Aida Sebastian Subirats

Professor/s: Isabel Graupera Gragallo, Elisenda Ardèvol Piera

Agents:

Fundació Tutelar de les Terres de l’Ebre (www.tutelarebre.org)

Escola: UOC, Universitat Oberta de Catalunya

Estudis: Grau de Disseny i Creació Digitals

Assignatura: Antropologia del Disseny

Curs: 3er

Any: 2021

L’antropologia del disseny ens ha ajudat a incorporar la investigació com a part central de la pràctica professional. En aquest cas, ens ha facilitat construir un espai de trobament entre l’antropologia i el disseny centrat en les persones, així les situen en centre del procés del disseny des d’una forma reflexiva i oberta.
Entre alguna de les coses, l’antropologia del disseny aborda, les qüestions ètiques que emergeixen als diferents processos de disseny, la relació dels usuaris i les diferents formes de comunicar-nos.

L’etnografia, ja sigui virtual o des del treball de camp tradicional, ens permet incorporar la participació ciutadana durant el procés de disseny. Així, des de l’antropologia arribem a un disseny compromès, obert, col·laboratiu, respectuós i orientat a construir un millor futur.

Això ens comporta obrir-nos a una nova forma de projectar la comunitat i el grup d’investigació. I que d’aquesta manera permet perfectament complir aquesta premissa, d’unir el disseny i l’antropologia per intervenir en els reptes d’aquest món tan divers, plural i interconnectat. I així, generar un marc de pensament que apropa als diferents dissenyadors a conèixer com les persones donen sentit la seva vida diària, en la societat contemporània actual.

Des de l’enfocament del dissenyador o dissenyadora, l’etnografia s’utilitza com una forma d’innovació social. Aquesta ens proporciona una concepció pràctica del coneixement per realitzar la recerca i per comprendre els diferents fenòmens socials, des de la perspectiva de les persones que la utilitzen.

Hi ha uns objectius i necessitats per considerar el per què s’ha de redissenyar l’objecte (la tauleta digital) i millorar el seu ús. Suposa, un repte difícil, donat que la tecnologia avança a gran velocitat cada dia. Hem de facilitar a aquestes persones amb diversitat disfuncional que tinguin una relació més pròxima (tutelats de la Fundació TTE) amb els seus coordinadors/tutors.

MySafeBlue pretén centrar-se en la creació d’un conjunt d’elements tecnològics per a una única finalitat: la relació fundació – tutelat, així com, pel benestar de la mateixa persona que està incomunicada en tot moment de la resta.

Aquesta proposta és l’ús d’una App, la qual es configuraria a per una pantalla TV (o de mòbil) amb càmera pròpia o adjuntada. Els propis tutelats, sobretot les persones més dependents de relació fraternal, tindrien prop d’aquesta TV l’aparell que connectaria directament amb la fundació (rellotge). Aquest aparell els permetrà estar en contacte gairebé diàriament entre la fundació i els tutelats.

Això facilitaria molt el treball de les persones que es troben a la fundació. Que en diversos moments no es podien desplaçar per anar a veure els seus tutelats que troben en altres municipis o comarques, a causa de les restriccions de l’estat d’alarma. També ajudaria a les persones dependents que es troben a les residències d’ancians o cases pròpies. És a dir, facilitaria el contacte de forma més lliure.

El prototip final, MySafeBlue, destaca per ser un ajut per als treballadors i a la vegada per a les persones amb diversitat funcional de la fundació. Els permet estar en contacte i mantenir-se informats del seu estat de salut emocional.

El prototip d’APP es troba composta: per una aplicació digital que té dos formats (administratiu i parental), la polsera i la càmera digital.

Els tutors utilitzen una plataforma diferent, d’usuari administratiu, que els permet contemplar els diferents canvis dels tutelats i per tant tenir tota la informació d’ells a un sol abast. També genera molta més eficiència i productivitat per a la fundació. Així tenen totes les gestions en una sola plataforma, on poden accedir tots els coordinadors, en cas d’urgència aquests poden accedir a l’historial personal de la persona afectada.

Els tutelats utilitzarien el model parental, que els permetria posar-se en contacte amb els seus tutors; per a qualsevol cosa que necessitin, videotrucades, etc. Un clar exemple és l’anàlisi d’aquesta investigació que realitzem durant el transcurs més difícil de la pandèmia, on es va dificultar molt la comunicació i l’atenció d’aquestes persones amb diversitat funcional.

La dificultat de mantenir, el caràcter familiar de la Fundació Tutelar Terres de l’Ebre, els ha causat nombroses complicacions amb els estats emocionals als seus tutelats durant l’època més difícil de la SARS-COVID-19.

La polsera és el complement físic, està compost per una cinta de rellotge flexible, on al mig hi ha un botó blau que poden clicar. Resisteix qualsevol cop i és permeable per protegir els lectors NFC que poden haver-hi a l’interior.

Per últim, es destaca el format d’app, MySafeBlue, per a la televisió i mòbil. Els tutelats que tenen un grau de diversitat disfuncional més elevat podran accedir, prèvia instal·lació, a l’app de la TV amb la polsera. I així, poden tenir una mica més de facilitat per accedir a parlar per videotrucada amb la família o la seva fundació. El complement ideal és la veu que hi ha a la polsera o la televisió (comandament), que els facilitarà la connexió a l’aplicació de forma immediata.

La comunitat de la Fundació Tutelar Terres de l’Ebre ha estat fonamentalment, i el principal motiu per dur a terme aquest estudi etnogràfic. D’aquesta manera podem parlar de l’entorn, de la comunitat i com és d’important la creació d’aquest prototip d’aplicació. MySafeBlue, els permetrà comunicar-se gràcies a la integració de la tecnologia, en els moments durs com va ser la pandèmia de la SARS-Covid-19.

Tot i ser un projecte ambiciós, beneficiaria a moltes altres fundacions, residències d’ancians, entre d’altres.

I és que finalment, la pandèmia ens ha ensenyat, que independentment de tenir o no una diversitat funcional ens hem vist afectats per la mancança de comunicació entre nosaltres.

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat